ГРАДОНАЧЕЛНИК СОМБОРА СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ ПРОГЛАШЕЊА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА
ГРАДОНАЧЕЛНИК СОМБОРА СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ ПРОГЛАШЕЊА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА

На основу предлога Штаба за ванредне ситуације града Сомбора, због повећања броја заражених, као и због изразито неповољне епидемиолошке ситуације на територији града Сомбора, која се према подацима Завода за јавно здравље Сомбор сматра катастрофалном, обзиром да је број оболелих вишекструко изнад прописаног за проглашење ванредне ситуације, дана 30. новембра 2020. године донета је Одлука о проглашењу ванредне ситуаицје на територији града Сомбора. Ова одлука је последица знатно погоршане епидемиолоше ситуације у нашем граду и насељеним местима.

Када је реч о мерама које се уводе након проглашења ванредне ситуације, већи део њих је већ на снази и примењују се попут: обавезног ношења маски у свим затвореним просторима и поштовања међусобног растојања од два метра, забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од 5 лица; забрана организовања свечаности, прослава и других забавних манифестација; ограничено радно време у угоститељским објектима и прилагођавање рада у угоститељским објектима; у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски; спровођење мера заштите у фризерским и кометичким салонима.

Оно што је новина и што ће ступити на снагу посебном Наредбом Штаба за ванредне ситуације града Сомбора је забрана коришћења базена, спа и велнес центра, пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања, спровођење мера заштите у фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице) и друге мере које се односе на колективне спортове и спортове са контактом, као и рекреативни спорт, при чему ћемо се руководити према инструкцијама Министарства за спорт, стоји у допису Градске управе.

  • Морам да истакнем да смо до сада рачунали на савесно и одговорно понашње, али имајући у виду константно повећање броја заражених, то очигледно није било довољно, и управо због тога се сада налазимо у овој ситуацији. Ни једно венчање, прослава, рођендан или журка не могу бити важнији од људског живота који нема цену. Зато апелујем на све грађане, а нарочито на младе, да се суздрже од окупљања, зарад заштите свог здравља и здравља ваших најближих. Ситуација је веома озбиљна, болнички капацитети се попуњавају. Морамо да схватимо, да ако ситуација настави да се погоршава, нећемо имати где да се лечимо, нити ће имати ко да нас лечи, с обзиром да су доктори и медицински радници најизложенији вирусу, каже градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Он је нагласио да се искрено нада да ћемо у најкраћем року осетити да донете противепидемијске мере дају резултате и да ће притисак попустити.

  • Штаб за ванредне ситуације ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију, разматраћемо поново комплетну ситуацију и одлучити да ли ће бити пооштравања или попуштања мера. Важно је да се понашамо дисциплиновано, како би се живот што пре вратио свом уобичајеном току. Овим путем позивам све грађане на солидарност у месецима пред нама коју погодују разбуктавању епидемије. Непоходно је стриктно поштовање свих противепидемијских мера и апелујем да грађани помогну једни другима придржавањем прописаним правила понашања, ако би се ово тешко стање превазишло са што мање негативних последица, рекао је Ратковић.
  • Још једном молим и најснажније апелујем на све грађане да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима. Носите маску, останите здрави и безбедни, поручује градоначелник Сомбора.

Оставите одговор