ГРАЂАНИ КОЈИ СА СВОЈИХ ПОСЕДА НЕ УКЛОНЕ АМБРОЗИЈУ БИЋЕ САНКЦИОНИСАНИ!
ГРАЂАНИ КОЈИ СА СВОЈИХ ПОСЕДА НЕ УКЛОНЕ АМБРОЗИЈУ БИЋЕ САНКЦИОНИСАНИ!

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине Градске управе града Сомбора апелује на све грађане и пољопривредне произвођаче града Сомбора и насељених места да уклоне амброзију на својим поседима и парцелама, с обзиром на висока алергена својства ове биљке и чињеницу да је велики број грађана алергичан на полен амброзије, као и да се број лица која су алергична на полен амброзије из године у годину повећава.

Цветањем амброзије полен се распростире ваздухом и штети здрављу великог броја грађана, те је неопходно редовно одржавати зелене површине и сузбијати ову коровску биљку.

Амброзија се може уништавати хемијским средствима заједно са осталим коровом, или механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине овим путем упућује апел грађанима да поштују наведено у заједничком интересу, јер уколико се не приступи уништавању односно уклањању амброзије Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине, на основу података пољочуварске службе, Комуналне инспекције и комуналне полиције, биће принуђено да примени санкције против лица која не приступе уништавању амброзије.

Подсећамо да је Одлуком Скупштине града Сомбора о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете прописано да су власници и корисници обрадивог пољопривредног земљишта дужни да земљиште редовно обрађују, као и да врше системско-континуирано уклањање свих корова, а нарочито амброзије на истом („Сл. лист града Сомбора“ бр. 1/2011 и 27/2016).

Уједно се Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине и Одељење инспекције и комуналне полиције, захваљују грађанима Сомбора на разумевању, сарадњи и заједничком раду у сузбијању амброзије на територији града Сомбора.

Оставите одговор