ГРАЂАНИ КОЈИ СА СВОЈИХ ПОСЕДА НЕ УКЛОНЕ АМБРОЗИЈУ БИЋЕ САНКЦИОНИСАНИ!
ГРАЂАНИ КОЈИ СА СВОЈИХ ПОСЕДА НЕ УКЛОНЕ АМБРОЗИЈУ БИЋЕ САНКЦИОНИСАНИ!

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине Градске управе града Сомбора апелује на све грађане и пољопривредне произвођаче града Сомбора и насељених места да уклоне амброзију на својим поседима и парцелама, с обзиром на чињеницу да је велики број грађана алергичан на полен амброзије, као и да се број лица која су алергична на полен амброзије из године у годину повећава.

Цветањем амброзије полен се распростире ваздухом и штети здрављу великог броја грађана, те је неопходно редовно одржавати зелене површине и сузбијати ову коровску биљку.

Амброзија се може уништавати хемијским средствима заједно са осталим коровом, или механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине, односно пољочуварска служба и Одељење инспекције и комуналне милиције вршиће редовну контролу на терену, а против лица која нису уклонила амброзију са својих поседа биће примењене прописане мере.