ГРАД СОМБОР ДОНИРАО ПОЛИЦИЈИ НОВУ ОПРЕМУ
ГРАД СОМБОР ДОНИРАО ПОЛИЦИЈИ НОВУ ОПРЕМУ

Председник Савета за безбедност саобраћаја, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уручио је данас опрему за увиђај саобраћајних незгода начелнику Полицијске управе Сомбор Саши Дмитрашиновићу. Опрему чине несесер за обезбеђење лица места и опрема за вршење увиђаја саобраћајне незгоде, два преносна лед рефлектора, покретног лед рефлектора и 18 ручних лампи.

Председник Савета за безбедност саобраћаја, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је овом приликом најавио активности савета које ће се реализовати у наредном периоду.

  • Драго ми је да смо већ у овом првом делу године успели да набавимо опрему и данас ћемо потписати реверс о преузимању. Сигуран сам да ћемо и у наредним годинама обезбеђивати средства за опремање Полицијске управе. Оно што смо на Савету од 2016. Године, када смо конституисани у оваквом сазиву, определили за циљ је управо безбедност свих учесника, а поготово наших најмлађих учесника у саобраћају. За викенд смо поставили брзинске дисплеје на две локације и ова активност се показала као изузетна, с обзиром да грађани позитивно реагују и оно што је мени драго је да смо се сви ми уверили да поштују те брзине и ови дисплеји управо зато служе, да би и ми као Савет што више деловали превентивно, а не репресивно. Очекујемо у наредном периоду да коначно буду завршени сви радови који се тичу камера и да буду пуштене у рад, тако да и то је једна мера која је започела управо испред Савета. Требало је пар година да дођемо до саме реализације, али вредео је свакако тај наш труд и рад. Оно што је битно је да ћемо у наредном периоду наставити са нашим активностима. Свакако морам да истакнем изузетну сарадњу са Полицијском управом Сомбор и могу да констатујем да сам сигуран да ће из године у годину та сарадња расти и да ћемо у будућности још много овакве опреме и оваквих заједничклих активности имати, рекао је Ратковић.

Начелник Полицијске управе Сомбор Саша Дмитрашиновић истакао је да ће нова опрема знатно допринети ефикасности у раду Саобраћајне полиције.

  • Саобраћај је посебно значајан сегмент рада Министаства унутрашњих послова и Полицијске управе у Сомбору и сигурно да у овој области спроводимо бројне превентивне и репресивне активности које имају за циљ заштиту живота наших грађана. Да бисмо били ефикасни у свом раду, да бисмо постигли постављене циљеве, сигурно да морамо имати адекватну материјално-техничку опрему. Стога је од посебног значаја ова одлука Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора, која представља једну у низу тако донетих одлука, да се додатно финансира опремање наше полиције. Конкретно реч је о савременим уређајима које ћемо користити код увиђаја тешких кривичних дела из области саобраћаја кји ће значајно допринети ефикасности и ефективности нашег рада, казао је начелник Полицијске управе Сомбор.

Начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Сомбор Милан Глумац представио је присутнима нову опрему и колико ће она значити у даљем раду.

  • Полицијска управа Сомбор годишње бележи око 700 саобраћајних незгода, наравно да је наш императив у раду да ових незгода буде што мање. Половина незгода у принципу отпада на град Сомбор и у зато нам је изузетно значајно да једном оваквом опремом можемо да урадимо изузетно квалитетан увиђај, да можемо да обезбедимо све материјалне доказе како би то касније могло да се процесуира и да се докаже кривица учесника у саобраћају који је изазвао саобраћајну незгоду. Министарство унутрашњих послова у току прошле године је опремило Полицијску управу најмодернијим возилима. Иницијативом начелника Полицијске управе и председником Савета, градоначелника Антонија Ратковића, ово возило ће бити опремљено и са најмодернијом опремом за вршење увиђаја саобраћајних незгода, рекао је Глумац.

Oн je искористио прилику да подсети да је дужност сваког возача који учествује у саобраћајној незгоди да прво обезбеди лице места саобраћајне незгоде, истакавши да императив није да се казнама, него првентивним активностима мења саобраћајна свест и култура свих учесника у саобраћају.

Опрема за увиђај саобраћајних незгода финансирана је од наплате казни несавесним возачима на територији Града Сомбора, као што се финансирају све активности које Савет за безбедност саобраћаја спроводи.