ГЛАСОВИ ОДЛУЧИЛИ: БИЋЕ УРЕЂЕН ОБЈЕКАТ КУГЛАНЕ У КЉАЈИЋЕВУ!
ГЛАСОВИ ОДЛУЧИЛИ: БИЋЕ УРЕЂЕН ОБЈЕКАТ КУГЛАНЕ У КЉАЈИЋЕВУ!
  • Post category:Друштво

Званично је завршен други круг анкетирања грађана у оквиру процеса „Партиципативног буџетирања“ који је градска управа града Сомбора по пети пут организовала и спровела. Овим је свим становницима Сомбора омогућено да, прво, предложе пројекте који би се финансирали средствима из градског буџета, а затим и да, у другом кругу, гласањем дају своју подршку оном предлогу за који мисле да ће им у највећој мери допринети подизању квалитета живота у локалној заједници.

Први круг анкетирања грађана спроведен је у периоду од 10. до 20. октобра 2019. године и тада је прикупљено укупно 55 пројектних предлога грађана, од којих се првих пет по броју гласова нашло на анкетном листићу у другом кругу, спроведеном у периоду од 04. до 20. новембра 2018. године. Од укупно 29.000 одштампаних анкетних листића грађани су искористили 4.203, док је посебно приметно повећано интересовање грађана за гласање електронским путем, где је гласало 978 суграђана, што у збиру даје 5.181 попуњен анкетни листић.

Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину су након пребројавања анкетних листића пристиглих из свих градских и сеоских месних заједница, као и Услужног центра Градске управе утврдили да је највише гласова добио предлог „Уређење објекта рекреативног центра у Кљајићеву (објекат куглане)“ (1.583 гласа). Другопласирани је предлог „Изградња атарског пута Бачки Брег“ – 1.114 гласова, а само седам гласова мање добио је предлог „Изградња боћарског терена у Риђици“. Најмање гласова од пет предложених пројеката који су ушли у финално гласање добила су два предлога из Сомбора: Уређење парка у Карађорђевој улици у Сомбору (парк код железничке станице) – 949 гласова и Уређење платоа испред продајног објекта „Аман“ на Првомајском булевару у Сомбору – 407 гласова.

Судећи по резултатима, гласање је ове године више интересовало људе из села него из самог града Сомбора, па ће средствима прикупљеним од пореза на имовину наредне године бити уређен објекат рекреативног центра (објекат куглане) у Кљајићеву.

Укупан број анкетираних грађана испунио је очекивања чланова Радне групе и потврдио да су грађани на територији Сомбора заинтересовани, пре свега, за сарадњу са Градском управом када се ради о трошењу средстава градског буџета, али и за разговор о томе шта је и на који начин потребно променити и урадити како би живот у градским и сеоским месним заједницама био квалитетнији, кажу надлежни.

Да подсетимо, претходне 2018. године, у оквиру програма Партиципативног буџетирања грађани су са 2.235 гласова подржали предлог „Изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на Тромеђи). Међутим, због проблема у изради пројектно-техничке документације одлучено је да се целокупни радови финансирају средствима која ће бити наменски опредељена у буџету за наредну, 2020. годину.