ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР У СОМБОРУ У ДАНИМА ПАНДЕМИЈЕ СПРОВОДИ ОПСЕЖНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ
ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР У СОМБОРУ У ДАНИМА ПАНДЕМИЈЕ СПРОВОДИ ОПСЕЖНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Хигијена у установи подигнута на највиши ниво, корисници пре сваког оброка пролазе кроз баријеру од варикине и дезинфикују руке.

Од момента када је у нашој земљи потврђен први случај заразе вирусом COVID-19, корисницима Геронтолошког центра у Сомбору строго је забрањен излазак из објеката. Посредством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања сазнали смо да су корисницима строго забрањене и посете.

„У установу могу да уђу само запослени који су у смени и дужни су да носе заштитну опрему. На улазу у установу стављена је баријера – отирач натопљен варикином и алкохол у спреју за дезинфекцију руку, коју сваки запослени при уласку мора да прође. Баријера од варикине је стављена и испред кухиње и на улазу у магацински простор. На улазу у салу за ручавање постављена је баријера од варикине и средства за дезинфекцију руку које сваки корисник пре оброка је дужан да користи. Хигијена у установи је подигнута на највиши ниво“, каже се у одговору.

У сомборском Геронтолошком центру одређене су и собе за изолацију покретних и непокретних корисника. Корисници који су били у болници, а враћени су у установу након проглашења ванредног стања, смештени су у собе за изолацију и њихово здравствено стање се прати 24 часа. За потребе контакта корисника и њихових ближњих обезбеђено је успостављање видео позива.

„Сви корисници и запослени су упознати са инструкцијама како треба да се понашају у новонасталој ситуацији и особље води рачуна да се корисници што више придржавају мера појачане хигијене. За сада имамо довољно средстава за дезинфекцију, заштитних маски и рукавица“, наводи се у допису. Геронтолошки центар у Сомбору у два своја објекта, Дому пензионера на Првомајском булевару и Дому за негу и стара лица на Апатинском путу, има смештајни капацитет од 350 места.

Тренутно је попуњено 90 одсто капацитета. Неколицина корисника који су у моменту проглашења ванредног стања били у посети рођацима, добровољно су тамо и остали да не би при повратку у установу били у изолацији.

После проглашења ванредног стања у Геронтолошком центру у Сомбору обустављени су сви грађевински радови на адаптацији установе. (Сомборске новине)

Оставите одговор