„ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ“ – ПРОМОЦИЈА НАУКЕ И МЛАДИХ НАУЧНИКА
„ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ“ – ПРОМОЦИЈА НАУКЕ И МЛАДИХ НАУЧНИКА
  • Post category:Друштво

Физи Бизи Фест по дванаести пут окупио је младе научнике у Сомбор и својом занимљивом понудом привукао пажњу многобројних посетилаца. Ова међународна научно – популарна манифестација, која има за циљ да приближи науку „обичним“ људима, за централни  догађај имала је научно – експерименталну поставку на којој су се представили млади научници из основних и средњих школа са својим менторима, а учешће су узели и студенти неколико факултета. Такође, у склопу Фестивала организована су и научно – популарна предавања, а у Музеју подунавских Шваба отворена је изложба „Физи Бизи и Тесла“.

Фестивал је посетио и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, који је овом приликом изразио захвалност свим професорима који развијају радозналост и љубав према науци код својих ученика.

„Подршка и улагање у младе, у њихово знање, радозналост и развијање љубави према науци представља јачање самих темеља нашег града и најважнији залог за будућност. Поносан сам на младе које имамо у нашем Сомбору, који су сами иницирали и покренули фестивал, који је од школског пројекта постао фестивал науке града Сомбора. Поносан сам и срећан што имамо и такве професоре који су светионици према којима се усправљамо. Они раде најодговорнији и најважнији посао за нашу заједницу јер не преносе само знање, него и мотивишу, инспиришу и развијају љубав према учењу и науци код нових генерација које су будућност нашег града. Задовољство је када можемо да покажемо да Град брине и пружа руку свему што је подршка младости, памети и промоцији науке“ поручио је градоначелник.

Испред Центра за развој „Планета“ Сања Балаћ истакла је да су ове године заинтересованост за Фестивал показали учесници образовних институција не само из Сомбора, већ и из других градова и општина.

„Имамо преко 250 учесника, то су углавном ученици основних и средњих школа из Сомбора, међутим ту су и студенти Педагошког факултета из Сомбора, затим Природно – математичког факултета из Новог Сада и Београда, имамо госте из Хрватске, њихове гимназијалце, затим имамо госте из Старе Пазове, Куле, Ковина, Бора“ рекла је Балаћ.

12. фестивал науке и образовања „Физи Бизи Фест“ организовали су Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“, уз подршку Града Сомбора, Центра за промоцију науке и Покрајинског секретаријата за образовање.