ФИРМА „ГУМА-С“ ШИРИ ПРОИЗВОДЊУ У СОМБОРУ
ФИРМА „ГУМА-С“ ШИРИ ПРОИЗВОДЊУ У СОМБОРУ

Фирма „Гума-с“ због проширења производње ускоро ће повећати број запослених и до 230.

У напуштеном објекту фабрике обуће „Борели“, словеначка компанија „Силко“ је пре нешто више од две године у Сомбору отворила погон „Гума-С“ у којем се производе делови за ауто-идуструју, али и делове за веш-машине и сушилице, односно за белу технику.

Словеначка компанија „Силико“, у чијем се сатаву налази и погон „Гума-С“, послује у Србији од 2011, а пре две године су се из Оџака преселили у Сомбор.

Према речима Уроша Кравоса, директора сомборске фирме, од три машине колико их је било на почетку пословања, производња техничке гуме за ауто-индустрију обавља се на 14 машина. Он додаје да је недавно из Аустрије стигла још једна машина, а план је да их до краја године буде 19.

Око 100 запослених у производњи, због технолошког процеса, ради у четири смене, а производња се прекида једино за време државних празника.

Кравос каже да је једини проблем недостатак квалификоване радне снаге, и истиче да ће у наредном периоду због проширења производње бити потребно знатно више радника.

  • Потребно нам је још тридесетак радника, имамо велике планове за наредне три године и у плану је повећање броја запослених на 200 до 230. „Гума-С“ треба да буде једна од већих фирми у Сомбору. Производе сада испоручујемо у Словенију, одакле се они дистрибуирају у Немачку, Француску, Чешку, Словачку, Кину, напомиње Урош Кравос.

Највећи домаћи купац производа од гуме за белу технику је предузеће „Тики“ из Старе Пазове. У сомборској фирми истичу да су прошле године добили пројекат за БМВ, нову серију 7, па ће од 2023. године овде имати и монтажу, и производе ће испоручивати директно за ту немачку фирму.

У току прошле године производња је повећана за 50 одсто у односу на 2018., а план је да се у овој години произведе 23 милиона комада техничке гуме за ауто-индустрију, односно за БМВ, „Мерцедес“, „Ауди“, „Фолксваген“.

Због потребе запошљавања нових радника, сваке среде у фирми се воде разговори са заинтересованима. Организују се обуке и пробни рад, четири радника је посредством Филијале НСЗ прошло обуку, а запослене су и особе са инвалидитетом.

  • Ових дана фабрика „Гума-С“ добила је сертификат квалитета ИСО ТС 16949 и тако смо доказали да су наши производи високог стандарда, истиче Урош Кравос, директор. Он тврди да се зараде редовно исплаћују, и да су оне од 10 до 15 одсто веће од просечних зарада на овом подручју. (Вечерње новости)

Оставите одговор