ЕПС: ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ НЕМА ВЕЗЕ С ПОВЕЋАЊЕМ РЕГРЕСА
ЕПС: ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ НЕМА ВЕЗЕ С ПОВЕЋАЊЕМ РЕГРЕСА

Грађани који од 1. фебруара плаћају скупљу електричну енергију доводе у везу потписивање колективног уговора ЕПС-а с поскупљењем и хоће да знају где завршавају њихове паре.

Иако потрошачи у Србији већ трећу недељу плаћају струју скупље за 3,44 одсто због чега ће им, примера ради, рачун од 3.000 динара бити увећан за 120 динара, то баш и није тако све црно-бело. Управо је то у рубрици „Међу нама” констатовао и читалац Политике др Мирослав Тодоровић, само један од незадовољних који тврди да су многи неупућени грађани помислили да то и није неко велико поскупљење због чега се треба нервирати. Али да се варају може да се увери свако ко пажљиво прочита рачун од 3. до 14. ставке па ће схватити да се на утрошене киловате надграђује читав низ дажбина почев од акцизе, па до ПДВ-а који се са 20 одсто обрачунава на све претходно укључене дажбине. ПДВ се обрачунава чак и на суму којом се награђују уредне платише, наводи се у писму др Тодоровића.

Само дан после поскупљења министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић потписала је у влади нови колективни уговор са представницима Синдиката радника „Електропривреде Србије”. Она је том приликом нагласила да су запослени у ЕПС-у веома важни за Србију и да је овим колективним уговором, између осталог, договорено повећање топлог оброка и регреса, а да ће радници заражени вирусом корона имати плаћено одсуство током лечења. Она је објаснила и да је цена електричне енергије само мали део свега што се ради да би ЕПС био модерно, профитабилно и успешно предузеће, те да је најкритичнија тачка у електропривредном систему дистрибутивна мрежа и да у наредне три до четири године треба уложити најмање 350 милиона евра како бисмо те губитке смањили за бар три до четири процента. Такође, како је напоменула, ресорно министарство је припремило инвестициони план у енергетском и рударском сектору вредан 10 милијарди евра.

Нема никога кога ова вест није обрадовала, јер хтели да признамо или не ЕПС јесте највеће и најважније предузеће у држави и у њега треба улагати. Али, с друге стране како убедити и потрошаче да њихов новац од поскупљења неће завршити само за регрес, топли оброк, боловање, већ за подизање електроенергетског система. У заједничком одговору ЕПС-а и Министарства енергетике достављеном „Политици” наводе „да ће поскупљењем електричне енергије бити покривени искључиво већи трошкови преноса и дистрибуције електричне енергије и већа издвајања само за ЕМС и „Електродистрибуцију Србије”.

Повећањем цене струје неће бити покривани никакви трошкови ЕПС-а, те не стоји тврдња да поскупљење електричне енергије има било какве везе са потписивањем Колективног уговора са Синдикатом радника ЕПС-а, који је обавеза Владе Србије. ЕПС није потписник уговора, већ је мора да примењује Посебан колективни уговор. Плате у „Електропривреди Србије” нису смањиване.

Подсећају да се цена струје у Србији није мењала више од годину дана и поред захтева међународних институција, као и да је Агенција за енергетику дала сагласност на повећање цене приступа систему за дистрибуцију електричне енергије у просеку за 5,52 одсто и цену приступа систему за пренос електричне енергије, у просеку за 10 процената, које се примењују од 1. фебруара 2021. године. Електродистрибутивна и преносна мрежа су у лошем стању и неопходна су знатна улагања да би се смањио ризик високих трошкова отклањања кварова и смањили губици у дистрибутивној мрежи.

Иначе, цена струје за домаћинства и мале купце, што је око 51 одсто испоручене електричне енергије ЕПС-а, изузетно је ниска. И према подацима Еуростата и Аерса, цена струје за домаћинства у Србији је убедљиво најнижа у региону и Европи. Цена електричне енергије за гарантовано снабдевање је испод цене коштања. То је довело до одсуства инвестиционих улагања у претходним годинама у нове капацитете, недостатка средстава за одржавање застарелих објеката, као и повећања неефикасног коришћења електричне енергије, нарочито за грејање. Анализа Аерса показује да ће фебруарски рачун за месечну потрошњу од 450 киловат-сати, а таквих домаћинстава је највише, по основу повећања цене електричне енергије бити увећан за око 150 динара.

Подсећамо и да социјално најугроженији, стицањем статуса енергетски угроженог купца, остварују право на умањење рачуна сразмерно одобреној количини бесплатних киловата. На тај начин се остварује заштита најугроженијих купаца. Више од 70.000 остварује то право.

Иначе, на питање за колико је тачно повећан регрес, топли оброк и шта је још предвиђено новим колективном уговором одговор нисмо добили. Према информацијама које су пренели поједини медији за раднике је повећан износ топлог оброка са 300 на 400 динара, а регреса за годишњи одмор са 32.300 на 40.000 динара нето износа.

ЧЕЗ-у потребно упола мање радника од ЕПС-а за производњу једног киловата струје

Љубодраг Савић, проф. др на Економском факултету у Београду каже да би лако било утврдити где завршава новац од поскупљења струје да држава то хоће јавно да каже, да се то никада није знало ни пре 20 година па неће ни данас. То ће све бити тако док ЕПС буду водили политички доведени људи. Он се присетио обећања Александра Обрадовића, једног од бивших директора ЕПС-а чији је први задатак био да када дође од 600 директора смени бар 300, што су сви поздравили, а успео је да замени свега 12-13. Јер није имао подршку државе за то.

– Колико се нерационално троши у ЕПС-у, а због чега грађани имају право да негодују показује и само један податак да је примера ради Чешкој електродистрибуцији (ЧЕЗ) за производњу струје потребно упола мање радника него ЕПС-у за производњу једног киловата струје – наводи Савић.

Најбоље би било да новац иде за инвестиције, али невероватно је да је пре неколико година ово јавно предузеће приказало добит, а друге године гаранцију од државе да би добило кредит. То показује да податак о добити није ни био тачан, закључује проф. Савић. (Политика)

Оставите одговор