ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ БОЉА ЗАХВАЉУЈУЋИ ИМУНИЗАЦИЈИ И МЕРАМА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ БОЉА ЗАХВАЉУЈУЋИ ИМУНИЗАЦИЈИ И МЕРАМА

Епидемијска ситуација у Западнобачком округу је много боља и тренутно има испод 300 оболелих од Ковида-19. Епидемиолози Завода за јавно здравље у Сомбору кажу да је ситуација боља због примене мера, али и недвосмислено због броја имунизованих грађана, јер су вакцине доступне са и без заказивања.

У Сомбору је ревакцинисано 19.425 особа, у Апатину 4.778, у Кули 6.637, док је у Оџацима обе дозе примило 4.697 особа.

Више од 2.000 грађана у сомборским селима примило је прву дозу вакцине, 1.200 је ревакцинисано, док је у кућним условима имунизацијом обухваћено 1.000 људи, кажу надлежни лекари и додају да су и даље приоритет насељена места, док је у Сомбору 30 одсто грађана већ завршило процес имунизације, а све више је оних који долазе без заказивања.

Број првих прегледа у Ковид амбуланти је пао на око 100, а најмање ковид позитивних – само 20 има у Оџацима.

  • У Сомбору има највише активних случајева – 148 , јер то је и највеће место у округу, у Апатину је 37 позитивних, док је у Кули 56 ковид активних случајева, рекла је др Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље.
  • Очекујемо да ће ове недеље првим доласком екипа за имунизацију бити обухваћена сва села, како би мештани добили прву вакцину, а 11 села је већ обухваћено другим доласком. Међутим, то нам је сада знатно сложенија ситуација када је у питању наш рад, јер морамо бар пола екипа из Градске хале „Мостонга“, где је највећи пункт за масовну имунизацију послати на терен, односно у села, па смо принуђени да радно време у хали скратимо од 8 до 16 часова. Сваког дана обављамо вакцинацију и ревакцинацију, али и пријем грађана који долазе без заказивања. На подручју Сомбора је до сада подељено 44.890 доза вакцина, број лица која су примила прву дозу је 26.210 или 40 одсто, док је број лица која су ревакцинисана 19.425 или 30 одсто, саопштио је др Здравко Хлодик, координатор за масовну имунизацију у Сомбору.

Ефекат имунизације и придржавање анти-ковид мера довели су до повољне епидимијске ситуације, па је тако број оболелих од корона вируса у Западнобачком округу пао на 260 инфицираних, док је ревакцинисано скоро 35.000 грађана. (РТВ)

Видео прилог можете погледати овде.

Оставите одговор