ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У СОМБОРУ СВЕ БОЉА, УГОСТИТЕЉИ СЕ НАДАЈУ ДОБРОЈ ТУРИСТИЧКОЈ СЕЗОНИ
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У СОМБОРУ СВЕ БОЉА, УГОСТИТЕЉИ СЕ НАДАЈУ ДОБРОЈ ТУРИСТИЧКОЈ СЕЗОНИ

У протеклих недељу дана приметан је пад броја новоинфицираних вирусом Ковид-19 на нивоу Западнобачког округа, а када је реч о масовној имунизацији она се одвија у свим местима, а највише их је вакцинисано и ревакцинисано на подручју града Сомбора. Међутим, побољшање епидемијске слике добро је дошло угоститељима који коначно раде и у затвореном простору, док се у Туристичкој организацији надају да ће прве манифестације кренути крајем јуна.

Угоститељи су конано дечекали лепо време и рад у затвореном простору, а последице затварања кажу да ће се дуго осетити, а као нови проблем наводе мањак конобара и кувара. Уколико се настави повољна епидемијска ситуација уз одговорност грађана, у Туристичкој организацији Сомбора истичу да би се прве градске манифестације попут „Сомборског котилића“ могле одржати тек крајем јуна.

  • Надам се да ћемо бити у могућности да организујемо наше манифестације које су интересантне. Mного људи нас већ зове да пита хоће ли бити чувеног „Сомборског котлића“ да ли су почеле припреме, а релано већ смо требали почети са припремама, јер на ту манифестацију долази много људи са стране. Надамо се да ће мере бити попуштене и да ћемо моћи да организујемо све по плану, изјавио је Ђура Тодорић, директор Туристичке организације Сомбор.
  • Са пола капацитета може да се ради унутра, али имамо срећу и што је лепо време, па има људи у баштама. Међутим ситуаицја је поприлично лоша, јер сви смо већ истрошени, како послодавци, тако и радници. Доста радника има у плану да оде, јер су сезоне почеле, и доста радника најављује одлазак у иностранство да ради током лета, рекла је Сања Ђуровић, власница градске кафане у Сомбору.

Лекари апелују да се мере кризног штаба морају поштовати, јер и ако број вакцинисаних грађана расте, Ковид–19 се не предаје.

  • Када је реч о оболелима од корона вируса највише их је у Сомбору и то 296, након чега следи Кула са 164 нфициране особе, док је приметан пад у Апатину 59 оболелих и у Оџацима 79 случајева. Највише грађана је ревакцинисано у Сомбору 16.023 особе, Општа болница у Сомбору је ревакцинисала 1.618 грађана, Дом здравља у Апатину је ревакцинисао 4.515 лица, Кула 6.141, а Оџаци 4.433 особе, рекла је Др Гордана Цветић, епидемиолог Завода за јавно здравље.

Др Здравко Хлодик, начелник за масовну имунизацију у Сомбору каже да на имунизацију долази све више грађана који се нису пријавили на портал е-управа.

-Људи користе нашу акцију „Отворена врата“ па се вакцинишу без претходне пријаве. Ми смо сада на 27-28 одсто потпуно вакцинисаних одраслих становника и одлично напредујемо, напомиње Хлодик.

Од почетка масовне имунизације у Западнобачком ревакцинисано је 32.730 грађана, док је број инфицираних корона вирусом пао на 600.

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор