ДР ДРАГАН РАСТОВИЋ: ПАНДЕМИЈА ОДЛОЖИЛА РЕКОНСТРУКЦИЈУ СОМБОРСКЕ БОЛНИЦЕ, НЕДОСТАЈЕ И СЕСТАРА И ЛЕКАРА
ДР ДРАГАН РАСТОВИЋ: ПАНДЕМИЈА ОДЛОЖИЛА РЕКОНСТРУКЦИЈУ СОМБОРСКЕ БОЛНИЦЕ, НЕДОСТАЈЕ И СЕСТАРА И ЛЕКАРА

● Зграда Одељења за плућне болести, која је требало да буде срушена приликом реконструкције, од старта је претворена у Ковид одељење и одвојена је као „Црвена зона“ ● Од почетка пандемије у сомборској болници хоспитализовано 1.893 пацијента, у Ковид амбуланти обављено 11.538 прегледа, а од ковида-19 оболело 329 запослених ● Општој болници недостаје и средњи и високи медицински кадар, а смањен је тренд одлазака медицинског особља у иностранство ● За време пандемије рођено 1.054 беба и обављено 3.674 операција у свим хируршким гранама

Пандемија корона вируса траје више од годину дана, а здравствени систем Србије, у којем је и сомборска Општа болница „Др Радивој Симоновић“, нашао се пред великим изазовима. Скоро годину дана сомборска болница била је у ковид систему, а у редован рад вратила се ове године од 1. фебруара. О свим проблемима и ванредном раду током пандемије, као и о плановима за наредни период, разговарали смо са в. д. директором сомборске болнице др Драганом Растовићем.

  • За период од почетка пандемије до 1. јуна ове године у Ковид амбуланти Опште болнице обављено је 11.538 прегледа. На Ковид одељењу са потврђеном ковид инфекцијом хоспитализовано је 1.893 пацијената, а тестирано је укупно 8.287 људи. Што се тиче броја оболелих здравствених радника, од ковида-19 оболело је 329 запослених, што је 26% од укупног броја запослених у Општој болници. Од почетка пандемије у Општој болници Сомбор обављено је 3.674 операције у свим хируршким гранама, док се за време пандемије родило укупно 1.054 беба, од којих 551 мушког пола и 503 беба женског пола – почео је разговор др Растовић.

НЕДОСТАЈЕ И СЕСТАРА И ЛЕКАРА

Сомборска болница у редован рад вратила се 1. фебруара и поред неометаног фунционисања Ковид одељења. У прошлој години од марта месеца успели су да делимично неометано функционишу у периоду од августа до средине октобра 2020. због тадашње повољније епидемиолошке ситуације у земљи.

Листе чекања тренутно постоје на Одељењу за ортопедију и трауматологију и на Очном одељењу. Осим тога, болници недостаје и медицински кадар.

  • Општој болници Сомбор недостаје и средњи и високи медицински кадар. У овој ситуацији пандемије се то нарочито осети и представља још један доказ да је потреба за повећањем кадра заиста оправдана. Од средњег медицинског кадра приметан је значајан недостатак кадра општег смера – медицинских сестара-техничара, али постоје потребе и за гинеколошко-акушерским сестрама и повремено, али све чешће, и за лабораторијским техничарима. Тренутно је у току оглас за пријем већег броја медицинских сестара, па апелујем на свршене средњошколце који испуњавају услове по огласу да се пријаве. Код лекара се такође осети мањак. На основу нашег искуства могли бисмо рећи да је смањен тренд одлазака у иностранство и средњег и високог кадра. Недостатак специјалистичког кадра је настао првенствено као последица претходног периода – од ступања на снагу забране запошљавања у јавном сектору, па до пре три-четири године било је смањено запошљавање и лекарског кадра, а самим тим су биле смањене могућности упућивања младих лекара на специјализације. Тај негативни тренд се на срећу променио и добили смо сагласности и примили значајан број лекара у радни однос на неодређено време, које смо у међувремену упутили на специјализације. Тренутно се на специјализацијама налази преко 40 специјализаната, што чини преко 20% укупног лекарског кадра наше установе – објаснио је др Растовић и истакао да у наредном уписном року сомборска болница планира да пошаље још једну групу колега на специјализације и уже специјализације.

Како је рекао, то су махом млади људи који су се свесрдно залагали на ковид одељењима и улагали максималне напоре за опоравак пацијената захваћених пандемијом.

РЕКОНСТРУКЦИЈА „НА ЧЕКАЊУ“

Пре почетка пандемије за сомборску болницу постојали су велики инфраструктурни планови и требало је да почне реконструкција вредна 20 милиона евра. Обнову болнице најавио је и председник Србије, али ће радови ипак морати да сачекају.

  • Од марта месеца прошле године постављени су изазови на које, у том тренутку, нико није био спреман да пружи адекватан одговор. Морали смо да оставимо све планове иза себе и да изнађемо најбољи могући начин у структурној и функционалној организацији како би адекватно збринули све пацијенте са територије Западнобачког округа. Зграда Одељења за плућне болести од старта је претворена у Ковид одељење, јер се у њој налази највише кисеоничких места и 20 прикључака за респираторе. Осим тога физички је одвојена од осталих одељења, обезбеђен јој је неометан приступ и одвојена је као „Црвена зона“. Управо тај објекат је намењен за рушење како би на његовом месту никла нова зграда. Наш приоритет је свакако било адекватно збрињавање пацијената и није постојала могућност да у том тренутку пребацујемо одељење, селимо пацијенте у друге центре, нити да се обављају било какви радови у кругу болнице. Наравно да је дошло и до померања рокова и планова, јер је са рушењем зграде Грудног одељења, сада Ковид одељења, требало да се започне прва фаза почетком јесени прошле године. Мислим да је више него јасно зашто сви планирани радови касне. Велики смо оптимисти да ће пројекат до краја бити реализован и у сталном смо контакту са пројектантима и Канцеларијом за управљање јавним улагањима Републике Србије – објаснио је в.д. директора болнице.

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО НОВЕ ОПРЕМЕ

Без обзира на пандемију и све проблеме које је она донела, у сомборску болницу пристигло је доста нове медицинске опреме, која је била преко потребна. Према речима др Растовића, од почетка проглашења пандемије болница је имала велику подршку Покрајинског секретаријата за здравство и Министарства здравља, као и грађанства и привредних субјеката са територије округа који су, свако по својим могућностима, донирали заштитну и медицинску опрему.

  • На овај начин већим донацијама обезбедили смо: портабилни ултразвучни апарат “GE Logiq V-2” са две сонде, два пацијент-монитора, дефибрилатор, три троканална ЕКГ апарата, пет аспиратора од којих је један велики – хируршки, видео ларингоскоп, 10 апарата за инхалацију, покретни респиратор „Hamilton T-1”, пулсне оксиметре, бесконтактне топломере, 148 болничких мадраца и већу количину постељине. Укупна вредност опредељених средстава од Покрајинског секретаријата за здравство у 2020. години била је у износу од 18.400.000 динара, чиме је набављена и испоручена такође значајна опрема. Одељење за анестезију, реаниматологију и интензивну терапију добило је пет савремених пацијент – монитора и дефибрилатор, чиме је занављена опрема стара 14 година. Уједно, нешто на шта сам посебно поносан је реализација пројекта захваљујући којем је након 40 година набављена комплетна патохистолошка лабораторија за потребе Службе за патолошко-анатомску дијагностику. Средином маја 2020. године, одлуком Владе АП Војводине, Општој болници Сомбор дато је на коришћење ново санитетско возило марке „фиат ducato“, укупне вредности 4.761.900,00 динара, опремљено фиксним сетом за кисеоник, носилом, кардиолошком столицом, ЕКГ апаратом и дефибрилатором – испричао је, осим сталог, др Растовић.

ЈЕДИНИЦА ЗА МОЖДАНИ УДАР ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Општа болница Сомбор је током ванредног стања од Покрајинског секретаријата за здравство добила као донацију и транспортни респиратор. По конкурсу код Министарства правде РС о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења – опортунитет, сомборској болници опредељено је 6.300.000 динара за набавку ултразвучног апарата са две сонде линеарном и конвексном, за потребе Радиолошке службе. Од јануара месеца 2021. године у више наврата су од стране РФЗО примили вредну опрему, као и овогодишњим средствима опредељеним по конкурсу код Покрајинског секретаријата за здравство за опремање здравствених установа са територије АПВ. Према речима директора болнице, и поред свега наведеног план до краја 2021. године је опремање коронарне јединице Интерног одељења, као и адаптацијија простора за формирање Јединице за мождани удар, где је захваљујући донацијама прибављена скоро сва неопходна медицинска опрема
за адекватно збрињавање пацијената са дијагнозом можданог удара и транзиторног исхемијског атака применом најсавременијих дијагностичких и терапијских протокола за ову област.

НОВЕ ОПЕРАЦИЈЕ И ЗАХВАТИ

Иако раде у отежаним условима, лекари сомборске болнице нису одустали од учења, праћења савремених технологија и увођења нових захвата и операција.

  • До сада су уведене и почеле са применом лапароскопска колоректална хирургија, лапароскопска апендектомија, лапароскопска операција препонских кила и кила предњег трбушног зида, трансанална хемороидална деартеријализација као најсавременији вид лечења хемороидалне болести, кардиоваскуларни стрес тест – тест оптерећења, а успешно је започета и сваке недеље се примењује нова здравствена технологија – ангиографија коронарних судова. Све ове процедуре су минимално инвазивне и обезбеђују минималну трауму пацијента, брз постоперативни опоравак и радну способност, скраћују болничке дане и доводе до „кост бенефит“ у лечењу. Оно што је реалност, увођење нових здравствених технологија захтева дуготрајну обуку лекара, прибављање свих потребних дозвола, логистичку подршку оваквим пројектима, често потребну додатну опрему, структуру и мотивисаност кадрова и испричао је др Драган Растовић.

М. Р.