ДОНАЦИЈАМА ХУМАНИХ ЉУДИ, СОМБОРКЕ ПОМАЖУ ОНИМА КОЈИМА ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ
ДОНАЦИЈАМА ХУМАНИХ ЉУДИ, СОМБОРКЕ ПОМАЖУ ОНИМА КОЈИМА ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ

Помоћ може да добије свако коме је у датом моменту потребна! Донације се прикупљају стално, а најпотребније су намирнице од којих могу да се направе оброци, средства за хигијену и кућна хемија.

Катарина Мацан Сабо и Биљана Ћирић, координаторке Фејсбук групе „Сомбор – ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ“, крајем новембра прошле године су формирале ову групу која се бави хуманитарним радом на подручју Сомбора и околине.

  • Идеја групе првобитно је била да се јављају волонтери који желе једном недељно да скувају оброк за неку породицу или поједница којима је то потребно. С обзиром на то да ни ми не стигнемо увек да скувамо, одлучили смо да се људима којима је наша помоћ потребна дају намирнице од којих ће они сами моћи да припреме оброке. Прича се проширила на то да им треба и хемија и хигијена, углавном влажне марамице, сапуни, детарџенти и тоалет папир, а затим смо отишли и корак даље, па обезбеђујемо и тракице за шећер које нису јефтинне – испрричала је Катарина Мацан Сабо.

Помоћ ове групе може да добије свако коме је у датом моменту потребна, а довољно је само контактирати координаторке путем Фејсбука. Уз пријаву није потребно приложити било какву документацију (доказ о висини социјалних примања, лекарске налазе…). Са друге стране, сви који су у могућности и желе да донирају средства за формирање пакета помоћи, то могу учинити у договору са администраторима Фејсбук групе „Сомбор – ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ“. Како смо сазнали, група приликом прикупљања помоћи не прима новац, већ искључиво намирнице, кућну хемију и евентуално гардеробу. Приоритет су намирнице од којих могу да се направе оброци, као и средства за хигијену и кућна хемија. Када се накупи довољно намирница, пакети помоћи се деле према редоследу пријављивања оних којима је помоћ потребна.

  • Јављају нам се људи којима је помоћ потребна из разноразних разлога, самохране мајке, стари и болесни људи али и деца. За мање од месец дана смо испоручили двадесетак пакета. Колико донација добијемо, толико пакета можемо да формирамо, па број оних којима помажемо зависи искључиво од људи који желе и могу да помогну – истиче Катарина.

Идеја за ову хуманитарну акцију потекла је од новосадске Фејсбук групе „ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ“ коју су организовале мајка и две ћерке.

  • Идеја да се једном недељно кува за неку породицу била ми је веома интересантна и јавила сам се овим Новосађанкама, које су дошле на идеју да у сваком месту организују по једног или неколико представника, који ће хуманитарним радом покрити тај град или општину и тако је све почело – каже Катарина.

Она напомиње да свако може да контактира администраторе Фејсбук групе „Сомбор – ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ“.

  • Пошто нема свако интернет и Фејсбук, апелујемо на људе да се осврну око себе јер у свом окружењу можда имају неког рођака, комшију или пријатеља којима је потребна наша помоћ. У том случају могу нас повезати са том особом, или нам напросто указали на њу, како би могли да одреагујемо и помогнемо – каже координаторка сомборске Фејсбук групе „ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ“.

Група за сада има нешто мање од 1.000 чланова, али нису сви активни. Према наводима администратора, има људи из групе који су до сада већ неколико пута дали донацију.

Оставите одговор