ДОБРА САРАДЊА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И СОМБОРСКИХ БУЊЕВАЦА
ДОБРА САРАДЊА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И СОМБОРСКИХ БУЊЕВАЦА

Председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус уприличио је пријем за делегацију Националног савета буњевачке националне мањине коју су чинили председница Савета др Сузана Кујунџић Остојић, Дејан Парчетић, Бранко Покорнић и Александар Бошњак.

Председник Скупштине града истакао је добру сарадњу коју Град има са Саветом буњевачке националне мањине и вишевековну традицију суживота на простору Сомбора, која датира још од стицања статуса слободног краљевског града када су ондашњи Буњевци и Срби скупили 150.000 рајнских форинти и платили у царску касу, након чега је аустријска царица Марија Терезија Сомбору доделила статус Слободног краљевског града.

  • Тај заједнички живот и квалитет суживота се огледа до дана данашњег, а град свакако препознаје значај Буњевачке националне заједнице и прати рад, пре свега „Буњевачког кола“ које је ове година напунило 100 година од оснивања, те им је за Дан града додељена захвалница за неговање мултикултуралности и допринос очувању буњевачке културе, језика и традиције, што Сомбору даје један додатни квалитет и чини га истинском мултиетничком средином, нагласио је председник Скупштине града Зоран Рус.

Град цени и ефикасан рад Буњевачког националног савета који у најкраћем року одговара на молбе Града сомбора за давање мишљења и сагласности приликом именовања управних и надзорних одбора градских установа које су за њих од значаја. Представници буњевачке заједнице учествују и у раду Савета за међунационалне односе града Сомбора, што доприноси квалитету доношења одлука које се тичу и положаја Буњеваца у Сомбору.

Током састанка закључено је да има простора и воље за даље унапређење сарадње Града са буњевачком националном заједницом.

Оставите одговор