ДО САДА 1.697 ГРАЂАНА ДАЛО СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ О ПРОЈЕКТИМА НА КОЈЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ТРОШИ ГРАДСКИ БУЏЕТ
ДО САДА 1.697 ГРАЂАНА ДАЛО СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ О ПРОЈЕКТИМА НА КОЈЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ТРОШИ ГРАДСКИ БУЏЕТ

Одлучивање грађана о пројектима на које ће се трошити градски буџет, у оквиру спровођења „Партиципативног буџетирања“ у Граду Сомбору, организовано је другачије у односу на протекле године, пре свега због епидемиолошких разлога. По први пут се користи једино онлајн гласање, анкета на којој се може гласати налази се ОВДЕ, а гласање траје до 14. октобра.

  • Закључно са уторком, 06. октобром имали смо укупно 1.697 гласова који су послати за један од три предлога за сваку месну заједницу. Оно што је битно напоменути, а што људи често занемарују јесте чињеница да свака месна заједница гласа за себе, односно да се месне заједнице ове године не такмиче међусобно, него се свака месна заједница такмичи унутар себе са своја три предлога, рекао је Бранислав Сворцан испред радне групе за спровођење „Партиципативног буџетирања“ у Граду Сомбору.

Он је подсетио да грађани могу да гласају за било који од предлога, али да је првенствено циљ да гласају за неки од предлога у оквиру месне заједнице којој припадају.

  • Пре свега, гласање је организовано тако да је доста кратко и ефективно. Довољно је отићи на сајт Града и линк за гласање се налази у вести која је на врху странице. Кликнете на линк и из падајућег менија одаберете један од предлога који је нумерисан, а који се крећу од 1 до 66. Битно је одабрати предлог, а не само кликнути на гласање будући да се у последња два дана појављује доста гласова које смо ми категорисали као неважеће зато што нису одабрали ни један конкретан предлог већ су само затворили анкету, кликнули и мислили су да су гласали, а нису одабрали ни један предлог. Тако да бих нагласио да је битно одабрати предлог за који гласате и испод тога кликнути на пошаљи. Током првих шест дана са гласовима предњаче Месне заједнице Стара Селенча, Црвенка, Нова Селенча, Чонопља, Бездан, Кљајићево и Станишић. Искористио бих прилику да грађане из Дорослова, Светозар Милетића, Колута, Растине, Алекса Шантића и Гакова, као и грађане Месне заједнице Селенча позовем да гласају више, додао је Сворцан.

Ова онлајн анкета послужиће као проба не само за партиципативно буџетирање, него и за генерално испитивање ставова грађана, о јавном мњењу, о задовољствима рада јавне управе и генерално свега онога што је битно за унапређење рада и служби како Градске управе, тако и јавних комуналних предузећа.

  • Идемо ка томе да све буде транспарентно, да се зна где се троше паре грађана Града Сомбора и овим путем их молимо да узму активно учешће у одлучивању о трошењу буџета, истакао је Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде. Према његовим речима, можда већ од наредне године грађани путем „Партиципативног буџетирања“ одлучивати и о неким капиталним пројектима од значаја за град.

This Post Has One Comment

  1. Марија

    Свака част! Само наставите таквим темпом. Град је прелеп за грађане и за туристе!

Оставите одговор