ДИГИТАЛНА ПОТВРДА О ВАКЦИНАЦИЈИ И ТЕСТОВИМА ОД ДАНАС И НА ПОРТАЛУ Е-УПРАВА
ДИГИТАЛНА ПОТВРДА О ВАКЦИНАЦИЈИ И ТЕСТОВИМА ОД ДАНАС И НА ПОРТАЛУ Е-УПРАВА

Сви грађани Србије, од данас могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против KОВИД-19 и резултатима различитих тестирања на заразну болест SARS-CoV-2, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Према речима директора Канцеларије за ИТ и еУправу Михаила Јовановића, Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против КОВИД-19 и да ли имате резултате тестирања на заразну болест SARS-CoV-2.

  • Он представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Такође, овај сертификат садржи и резултате PCR, Антигенског и Серолошог теста, изјавио Јовановић.

Да би се добио Дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа. Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција Покрени услугу.

Потребно је да, након покретања опције Покрени услугу, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл. Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно ОВДЕ.

Очитавањем QR кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколи је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине АстраЗенека; за резултате PCR и Антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат Серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих шест месеци (за невакцинисане особе), односно два месеца (за вакцинисане особе) и уколико је IgG параметар позитиван. (Danas Online)