ДАНАС СЕ ПРОСЛАВЉА УСКРС ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ
ДАНАС СЕ ПРОСЛАВЉА УСКРС ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве, прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих.

Поводом Ускрса по грегоријанском календару верницима је празник честитао градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић:

Поштовани верници, драги суграђани,

Овог викенда по грегоријанском календару слави се најзначајнији хришћански празник – Ускрс.

Свим верницима који ће овај празник славити у својим домовима, у име Града Сомбора и у своје лично име, упућујем искрене честитке уз најплеменитије жеље.

Нека вам дани ускршњих празнка донесу љубав, радост, тако потребно стрпљење и вољу за праштање.

Дубоко сам уверен да се у духу заједништва, толеранција у нашем граду додатно оснажи у време овако значајних празника и да тада сви заједно шаљемо веома важну поруку како се међусобним поштовањем и разумевањем стиче једно посебно, веће богатство духа.

У име прославе великог хришћанског празника и неговања свих врлина које из њега проистичу, свим суграђанима који празнују верске празнике по грегоријанском календару честитам и желим срећан Ускрс!

Према традицији, верници фарбају ускршња јаја на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму. Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове „чуваркућа“. Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Оставите одговор