ДАНАС СЕ ПРОСЛАВЉА СВЕТИ САВА
ДАНАС СЕ ПРОСЛАВЉА СВЕТИ САВА

Српска православна црква данас слави дан свог утемељивача. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа. Рођен је 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Одрекао се световног живота и замонашио као веома млад, око 1192. године, на Светој гори у руском манастиру Свети Пантелејмон.

У Никеји је 1219. од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула издејствовао аутокефалност (самосталност) српске цркве и српску архиепископију. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију. Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

Његове мошти су из Трнова пренете у Србију и сахрањене у манастиру Милешеви 1237. године. У време Банатског устанка, 1594. године, велики везир Синан паша наредио је да се мошти Светог Саве однесу из манастира Милешеве и спале у Београду, на Врачару.

У готово свим школама и просветним установама ће бити одржане приредбе и пригодни програми у част Светог Саве. Светосавски рецитал у сомборском храму Светог Георгија ће бити одржан у наставку вечерњег богослужења које почиње у 17 часова.

Поводом Савиндана честитку је упутила градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић:

Драги ученици и студенти,

Поштовани наставници и професори,

Прослава Светог Саве – школске славе 27. јануара, прилика је да свима вама овим путем захвалим и изразим своје најдубље поштовање, јер сте управо Ви први и најаутентичнији следбеници мисије првог српског просветитеља!

Свети Сава је својим визионарском промишљу и мудрошћу утемељио путеве просветитељства, али образовања и учења као јединог правог пута без којег ниједан други напредак не би био могућ.

Честитајући вам празник, драги ђаци, пожелећу вам да сваки изазов пред којим се нађете искористите као прилику да кроз образовање унапредите своја знања, постанете испуњенији и бољи људи и уложите напор да створите нешто добро и велико што ће допринети бољитку заједнице у којој живите и стварате, а да се сваки ваш учитељ радује и слави ваш успех као резултат заједничких напора и тимског рада.

Свакога дана се подсећајте да су образовање, духовност, толеранција и честитост врховне вредности којима треба да се управљате у животу!

Честитам вам ваш празник – Срећан Савиндан!

Оставите одговор