ДА ЛИ ЋЕ СОМБОРСКИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПРЕЖИВЕТИ КОРОНУ?
ДА ЛИ ЋЕ СОМБОРСКИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПРЕЖИВЕТИ КОРОНУ?

Када прође пандемија тек ће се сабирати штете које је претрпела економија. У предузетничком сектору највише су погођене услужне деланости, али губитке бележе и предузетници који се баве производњом.

Паркирана такси возила, затворени ресторани и кафићи. Затворени фризерски салони, продавнице. Запослени и власници без посла. То је данас стање предузетничког сектора, пре свега оног дела који се бави услужним деланостима. Предузетници који се баве производњом посла још имају, али мање, без обзира да ли им је производња везана за домаће тржиште или извоз.

  • Проблем је што нам наши партнери из иностранства не испоручују материјал који је потребан за делове које ми израђујемо. Они су обуставили производњу, значи да им не требају ни наше компоненте. Значи стоје они стојимо и ми, каже Драгомир Маглић, предузетник и председник извршног одбора Општег уфружења предузетника Сомбор (ИО ОУП).
  • Све продавнице које продају наше производе су затворене. То значи да смо производњу морали смањити тек на 20 посто, каже Стеван Будаи, предузетник и члан ИО ОУП Сомбор.

Економске мере које је донела држава и мере које су донеле локалне самоуправе помоћи ће предузетницима, али неће решити све проблеме. Нарочито не оним предузетницима који нису у том послу дуго и који преживљавају искључиво од текућих прихода.

У већем проблему ће бити предузетници који су се скоро регистровали и свој опстанак везали за текуће пословање. Мора се помоћи и њима, али и нама, јер отпуштање радника је неминовност. Хтели ми то признати или не, каже Маглић.

Наше претпоставке су да ће 30 до 40 посто предузетника затворити своје радње, јер неће преживети ову ситуацију. Пуно тога нас је задесило задњих 30 година, али овако није било сигурно, каже Будаи.

На територији града Сомбора пре почетка пандемије регистровано је било око 2.000 предузеничких радњи, а у том сектору запослено је било око 4.000 људи. (РТВ)

Оставите одговор