ЦРНУ РОДУ ЗАОБИШЛО ПРОЛЕЋЕ (ФОТО)
ЦРНУ РОДУ ЗАОБИШЛО ПРОЛЕЋЕ (ФОТО)

На кружном току улица Филипа Кљајића, Јосифа Панчића и Светог Саве у марту 2019. године постављена је топијарна скулптура црне роде, како би улепшала и оплеменила површину ове кружне саобраћајнице на улазу у Сомбор из правца Кљајићева, односно Новог Сада.

Топијарна форма црне роде, иначе угрожене врсте и једног од симбола Заштићеног подручја природе „Горње подунавље“, израђена је од чврсте основе и украшена биљним материјалом и заиста је украсила овај кружни ток, посебно када је израсло и зеленило посађено испод ње.

Међутим, ових дана црна рода изгледа помало отужно, јер је доласком пролећа све озеленело, док се на овој скулптури још увек налази увело цвеће, па изгледа као да је пролеће заобишло овај симбол „Горњег подунавља“. Партерно зеленило испод скулптуре је у добром стању вероватно захваљујући систему за наводњавање који је постављен, међутим увело цвеће које виси са родиних раширених крила одаје утисак небриге или погрешних потеза приликом планирања и пројектовања ове скулптуре.

У сваком случају, надлежни који одржавају сомборско зеленило требао би да се посвете и овом проблему, како симбол Специјалног резервата природе не би изгледао запуштено и заробљено дубоко у зимском сну.

This Post Has One Comment

Comments are closed.