ЦРНА ДЕЦЕМБАРСКА СТАТИСТИКА: У СОМБОРУ ДУПЛО ВИШЕ ПРЕМИНУЛИХ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ
ЦРНА ДЕЦЕМБАРСКА СТАТИСТИКА: У СОМБОРУ ДУПЛО ВИШЕ ПРЕМИНУЛИХ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Свакога дана у Сомбору и на гробљима у околним селима бележи се укупно десетак сахрана. И тако данима. Ово је иначе период године када је смртних случајева више, али овог децембра бројке су још црње због короне.

О драстичном повећању броја умрлих ове у односу на претходну годину говоре и подаци Матичне службе из Сомбора, које сваке недеље објављују „Сомборске новине“. У јучерашњим „Сомборским новинама“ у рубрици „Умрли“ стоји да је за седам дана евидентирано чак 92 умрлих. Поређења ради, у трећем прошлогодишњем децембарском броју „Сомборских новина“, који је изашао 20. децембра, у истој рубрици било је 32 имена.

Подаци кажу да је у четири децембарска броја „Сомборских новина“ прошле године било укупно 133 преминулих и то:

06. децембра 2019. године – 32
13. децембра 2019. године – 40
20. децембра 2019. године – 32
27. децембра 2019. године – 29

Према подацима Матичне службе који су објављени у прва три броја „Сомборских новина“ овог месеца, до сада је уписано укупно 214 имена умрлих и то:

04. децембра 2020. године – 58
11. децембра 2020. године – 64
18. децембра 2020. године – 92

С обзиром на то да већ сада има 81 преминули више, а остало је да се објави и четврти примерак новина у децембру 2020. године, готово сигурно ће у поређењу са истим периодом прошле године бити дупло више преминулих у Сомбору.

  • Последњих недеља имамо све више случајева сахрањивања преминулих од короне, које мора да се спроведе по посебној процедури. Покојник се не облачи, а у сандук се ставља у врећи. Затим се тело полаже у лимени сандук, па тек онда у дрвени и тако се сахрањује. Иначе су децембар и јануар са више смртних случајева, а овог децембра, чини ми се, умрлих је за 10 до 15 посто више – испричао је Славиша Смолчић, власник погребног предузећа у Сомбору.

Због пандемије корона вируса и сахране су другачије. Није дозвољено окупљање великог броја људи, па се пошта покојнику одаје венцима или букетима цвећа, које цвећари износе на гробље.

  • Имамо више наруџбина са захтевом да се цвеће изнесе на гробље. Наручују људи цвеће телефонски, путем друштвених мрежа и таквих наруџбина више је за 50 посто. Често нам се јављају људи из Мађарске и Хрватске који не могу доћи на сахрану, па неким пригодним букетом одају пошту преминулима – каже Марија Антал, власница цвећарске радње из Сомбора.
  • Промена је у том смислу што се сада више тражи да ми износимо цвеће, венце и букете на гробље – каже Ласло Сладек, цвећар.

Породица Сладек цвећарством се бави више од једног века и на основу тог искуства, Ласло Сладек каже да тек долазе месеци са већим бројем умрлих. Такође истиче да је највећи број преминулих обично у јануару и то од 15. јануара па до почетка фебруара.

На територији Сомбора је ових дана дневно од осам до десет сахрана, што је дупло више него што је уобичајено.

(Сомборњуз, РТВ)

Оставите одговор