„ЧОНОПЉАНСКЕ МАМЕ“ СЕ БАВЕ ХУМАНИТАРНИМ РАДОМ
„ЧОНОПЉАНСКЕ МАМЕ“ СЕ БАВЕ ХУМАНИТАРНИМ РАДОМ

Пре пет година неколико мама из Чонопље удружило се у групу како би унеле више активности у живот деце из села, а пре годину дана су се окренуле хуманитарном раду за суграђане којима је потребна помоћ али и сарадњи са другим хуманитарним организацијама са подручја Сомбора. „Маме у акцији“ кажу да су биле вођене идејом за побољшање услова живота у руралној заједници, каква је Чонопља, тако што ће побољшати дружење малишана и мама, организовати спортске догађаје, културне приредбе и радионице, а потом су решиле да оду корак даље.

„Маме у акцији“ из Чонопље је група младих жена пуних ентузијазма, које кажу да им је циљ да помогну онима којима је то потребно и да колико – толико побољшају друштвени живот у овом малом селу надомак Сомбора. Путем фејсбук групе анимирају људе из других места за своје хуманитарне акције, а трентно путем јавне лицитације прикупљају средства средства за Удружење „Маслачак“ из Сомбора.

  • Лицитације за Удружење „Маслачак“ је начин да помогнемо особама са аутизмом и у нашој фејсбук групи имамо лицитације где чланови лицитирају предмете које су нам дали наши суграђани. Када неко излицитира одређену ствар, уплаћује на рачун удружења, а ми предамо предмет који су излицитирали, описује акцију Стевана Поповић, из групе жена „Маме у акцији“ из Чонопље.
  • Ко год да је чуо за нас контактира нас, али и ми контактирамо друге и тако смо постали посредници између људи којима треба помоћ и удружења, или смо ми били ти који смо директно помогли и укључивали се у активности и акције других удружења, додаје Дајана Косановић из истог удружења.

Маја Божовић прича да је на лицитацијама било различитих предмета, од хране, домаћих сирева који се праве у селу, па до одевних предмета, уметничких слика…

Чланице удружења су кутије за донације поставиле на разним местима у Чонопљи и Сомбору, а како је активности све више, ускоро ће регистровати и удружење мама из Чонопље како би се њихове идеје и активности шириле још више.

Маме из Чонопље су организовале приредбе и радионице у овој сеоској средни, где нема довољно друштвених активности, а кажу да редовно одговарају и на питања путем друштвених мрежа. (РТВ)