ЧЛАНОВИ ДВД-а ПРВИ РЕАГУЈУ НА ПОЖАРЕ У СОМБОРСКИМ СЕЛИМА И СПРЕЧАВАЈУ КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
ЧЛАНОВИ ДВД-а ПРВИ РЕАГУЈУ НА ПОЖАРЕ У СОМБОРСКИМ СЕЛИМА И СПРЕЧАВАЈУ КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

У минуле две седмице житељи околине Сомбора суочили су се два пута са ватреном стихијом која је дивљала по пашњацима и пошумљеним деловима атара. Занимљиво је да су оба пожара букнула, највероватније непажњом несавесних грађана, у северном делу атара, односно у околини највећег овдашњег села, Бездана.

Прво је букнула трска између Бездана и Бачког Моноштора, а пламен се приближио и првим кућама, па је само брза реакција добровољних ватрогасаца из ДВД „Бездан“, којима су у помоћ прискочили и професионалци ватрогасне бригаде сомборског Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, спречила већу штету. Пламен се сабласно уздизао високо у небо и током вечерњих сати.

Прошле седмице Добровољно ватрогасно друштво „Бездан“ обавештено је о још једном пожару у атару. Ватра је захватила подручје Бели Јарак, између Бездана и Колута. Како су известили са лица места, ватрена стихија захватила је трску и део шуме, али је пожар, такође уз помоћ два возила професионалне ватрогасне бригаде успешно локализован до пада мрака.

Уз стандрадне извештаје надлежних служби да би праве узроке ова два пожара требала да открије истрага која је уследила, чињеница је да у већини сомборских атара и даље постоје они који ватром решавају проблем суве траве или других пољских остатака, иако постоји крајње озбиљно упозорење да се то не чини, али су мања или већа паљевина у атару или око путева и даље готово свакодневна појава.

Да ли се нешто мења у односима на релацији градске власти и несумњиво пожртвованих сеоских добровољних ватрогасаца могли би да покажу резултати недавно расписаног конкурса за финансирање програма односно пројеката добровољних ватрогасних друштава и ватрогасних савеза на територији града Сомбора, који је недавно расписала локална самоуправа.

Овим конкурсом је за активности које подстичу рад ДВД и њихових савеза из овдашњег буџета обезбеђено укупно 2,6 милиона динара, а услови за успешну апликацију су ти да ДВД или Ватрогасни савез има седиште на подручју града Сомбора, да су основани да делују једне или више јединица српске локалне самоуправе, те да су регистровани у складу са Законом о удружењима.

Чињеница је да су се добровољни ватрогасци први ухватили у коштац са ватром у оба ова случаја, али и у готово свим осталим сеоским и атарским пожарима. То је довољан доказ да управо добровољни ватрогасци представљају најзначајнију брану од већих штета, па и људских жртава које могу да изазову пожари. На жалост, у последњих неколико година долазило је до неспоразума на релацији појединих сеоских ДВД и локалне самоуправе која је у обавези да издваја буџетска средства за овај вид цивилне заштите, односно да обезбеди средства за њихово несметано функционисање. Док су из појединих ДВД-а упозоравали на небригу градских власти, застарелост чак и основне опреме (возила, црева, ХТЗ опреме) из сомборске „Жупаније“ су упозоравали да неажурност друштава приликом аплицирања на буџетска средства и неусклађеност правних аката ДВД-а са изменама законских прописа. Све је то на крају резултирало недостатком новца чак и за такве ствари као што је гориво за камионе чија је просечна старост чак 42 године, па је довело до скоро потпуне парализе појединих добровољних ватрогасних друштава.

Да ли ће бити стављена тачка на расправе сеоских добровољних ватрогасаца са градским властима, остаје да се види, али прошли догађаји, као и предстојећа сезона у којима се пожари јављају све чешће, више су него довољан разлог да зарад општег добра, несугласице утихну и да се пожртвованим волонтерима у борби против ватре пружи неопходна и преко потребна помоћ, пре свега у матријалним средствима. (Дневник)

Пуне руке посла у последње време имали су и чланови ДВД Стапар, који су као и њихове колеге из Бездана први прискочили у помоћ својим мештанима чији објекти су били у пламену.