БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ СОМБОРСКЕ
БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ СОМБОРСКЕ

Ми хришћани у данашњи дан славимо јер Бог је узео обличје човека и родио се Богочовек Христос у Витлејему Јудејском. Рођењем Богочовека Христа пали свет добија смисао свог постојања. Човек је добио одговор на вековно питање, зашто се човек рађа у овај свет. Син Божији је постао Син Човечији да би на крају и сам човек могао постати син Божији, тј. Бог се очовечио да бисмо се ми обожили.

Божић је радостан дан – дан Божјег милосрђа – дан праштања. Божић је светли дан јер нам Бог дао Најсветлијег, дао нам је Себе у Сину. Зар није Отац у Сину и Син у Оцу? Име тога небесног дара што га је у пећини Витлејемској донела у свет света Дјева Марија јесте Мир Божји. Има ли икога међу нама који не би знао за превелику вредност и необичну цену Мира, како за живот и свакога човека, тако и породице, свакога друштва, свију народа па и целокупног човечанства?

Зато се требамо у ово време када мислимо на традиционалне и породичне вредности опомињати шта нам ваља чинити да останемо доследни својим коренима, својој вери, својој традицији. Усађујмо у децу своју мир Божији, да наша деца заволе Богомладенца Христа, да знају да се он родио за сваког од нас да нам је он истински пријатељ и дародавац. Учимо децу поштењу и добру, моралности и вери, борби са злом. Учимо их да образ за читав живот стичу не у скупоценим излозима, телевизијским екранима по центима моћи овога света, где опчињено гледају у Лондон или Њујорк већ образ стичу као и Мир загледани у Витлејем и Витлејемску пећину. У време ове пошасти која влада светом покажимо се као истински сведоци божије љубави да у нама љубав и вера надвладају страх који вирус короне шири.

Рођењем Исуса Христа сваки човек има могућност да оствари своје назначење. А то је да сваки човек живи, ради, постоји као најсавршеније биће на земљи по лику Божијем. Наша је одлука и слобода коме ћемо служити у животу и да ли ћемо попут Пресвете Богородице прихватити вољу Божију и служити му.

Да се у овај радосни дан угледамо на наше свете претке којима су узори били Светитељи Цркве и Сам Богомладенац, а не на оне који живе по својим нагонима и који људски род деградирају на ниво животиња. Једина смислена економија и екологија овога света је у садејству са Вољом Божијом следујући младенцу Христу од времених постајемо вечни, од сићушних огромни, од смртних бесмртни, од пролазних непролазни.

Нека би Господ дао снаге свима нама да дочекамо у духовној радости, очишћени од грехова наших, Господа Христа, да Га примимо у себе, да Он живи у нама и ми да живимо са Њим и да тако, живећи са Господом Христом, спасавамо себе од свакога греха, од сваке смрти и свакога ђавола и да, када пођемо одавде, удостојимо се да дођемо у Царство Небеско, тамо где и сви светитељи Божји пребивају, да са свима њима и са анђелима Божјим славимо Бога у светој Литургији
сједињени са Богом Телом и Крвљу Христовом.

У име свештенства Српске православне црквене општине сомборске, парохија светог Великомученика Георгија и Рођења светог Јована Претече у Сомбору, поздрављам вас радосним Божићним поздравом: Мир Божији Христос се роди – Ваистину се роди.

У име сомборског свештенства,
протонамесник Срђан Нешић, парох Светојовановског храма.

Оставите одговор