БОГОЈАВЉЕЊЕ У СОМБОРУ: ЛИТУРГИЈА, ВОДООСВЕЋЕЊЕ ПА ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
БОГОЈАВЉЕЊЕ У СОМБОРУ: ЛИТУРГИЈА, ВОДООСВЕЋЕЊЕ ПА ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Светом Литургијом у сомборском Храму Светог великомученика Георгија на празник Богојављење је началствовао протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесника Саве Николића и ђакона Алексадра Верића. Након Свете Литургије извршен је Чин Великог освећења воде у порти храма, а верници су освећену воду носили својим кућам. Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

На Градском купалишту „Штранд“ данас је по осми пут одржано пливање за Часни крст, стари традиционални обичај који се организује на верски празник Богојављење. Пливање за Часни крст у Сомбору је први пут организовано 2012. године, када се такмичило 12 пливача, а из године у годину број учесника се повећава. Ове године учествовало је 46 пливача из Сомбора и околине, а било је и такмичара из Русије, Белорусије и Словачке.

Први до крста је допливао седамнаестогодишњи Марко Маринковић, ученик Средње школе „Свети Сава“ из Сомбора.

Пливање за Часни крст је организовало Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сомбора, уз подршку града Сомбора, Спортског савеза града Сомбора, Полицијске управе, Службе хитне помоћи, Првог цента за обуку Војске Србије и Црвеног крста Сомбор.

Међу многобројним Сомборцима који су дошли да подрже такмичаре биле су и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и члан Градског већа за област спорта, омладине и деце Антонија Нађ Косановић.

Градоначелница Душанка Голубовић поздравила је присутне, пожелевши срећу учесницима и захвалила се Завичајном удружењу Срба „Коријени“ на организацији једне овакве манифестације у нашем граду и неговању традиције.

Оставите одговор