БЛИЗУ 2.000 МИГРАНАТА ВАН ЦЕНТАРА! НАЈВИШЕ ИХ ЈЕ ОКО СОМБОРА И БЕЗДАНА
БЛИЗУ 2.000 МИГРАНАТА ВАН ЦЕНТАРА! НАЈВИШЕ ИХ ЈЕ ОКО СОМБОРА И БЕЗДАНА

У центрима за смештај миграната на територији Србије смештено је 6.211 људи, а у функцији је 18 кампова од Прешева до Суботице, потврђено је за „Новости“ у Комесаријату за избеглице и миграције Србије.

Међутим, ван центара, на улицама широм земље, има их још близу 2.000, каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

  • Највише их је на потезу од Сомбора ка Суботици, нарочито око Сомбора и Бездана и ту их има око 1.000. У земљу, према нашим проценама, свакодневно уђе између 100 и 150, јер се полако крећу из Грчке, где их је на копну око 100.000. Они стално покушавају да пређу даље, у Мађарску и Хрватску, међутим и Мађари и Хрвати их, често уз употребу силе, враћају назад – каже Ђуровић.

Европски суд правде наложио је Мађарској да затвори два спорна транзитна кампа, у којима су владали нехумани услови и глад, и одакле су по убрзаним процедурама азиланти пребацивани назад у Србију. Међутим, Мађари су, преноси Ђуровић информације које су добили од избеглица, са терена, отворили нови камп на тромеђи са Србијом и Хрватском, одакле опет пребацују људе код нас. (Вечерње новости)

Подсећамо да је сомборска полиција у сарадњи са Жандармеријом у протеклих седам дана спровела две акције измештања миграна који бораве у Сомбору ван центра, и том приликом у Прешево је пребачено око 700 људи са блиског истока.

Оставите одговор