БЛИЦ: „ПРОТЕИНКА“ БИ ТРЕБАЛО ДА ПРЕСТАНЕ СА РАДОМ СЛЕДЕЋЕГ МЕСЕЦА
БЛИЦ: „ПРОТЕИНКА“ БИ ТРЕБАЛО ДА ПРЕСТАНЕ СА РАДОМ СЛЕДЕЋЕГ МЕСЕЦА

Сомборци ће се можда коначно решити извора непријатног мириса који се ширио градом из ветеринарске установе „Протеинка“ – спалионица животињских остатака требало би да престане са радом следећег месеца, сазнаје „Блиц“.

Лист пише да су им ову информацију потврдили и у Министарству пољопривреде, где кажу да је за март заказана седница Владе Србије на чијем ће се дневном реду наћи Стратегија управљања споредним производима животињског порекла, на чије се усвајање чека како би се решио горући проблем Сомбораца.

Подсетимо, министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је половином новембра 2019. године да ће „Протеинка“ бити затворена 15. јануара, али се то, како је касније објаснио, није десило управо због поменуте стратегије која се још није нашла на дневном реду седнице Владе Србије, на шта министарство не може да утиче.

Сомборци су ову као и све претходне најаве о затварању кафилерије примили са великом резервом јер су, како кажу, сведоци да се несносан смрад шири на цео град и да је још интензивнији него пре.

  • И пре смо наивно веровали да ће се затворити кафилерија па сада не знам шта да мислим. Једино што знам јесте да кафилерија ради пуном паром и да се спаљивање врши дан и ноћ. Некада се ујутру не може дисати. Удишемо несносан смрад и заиста се надам да ће овога пута испунити обећање и коначно затворити кафилерију – прича нам мештанка Нове Селенче, сомборског насеља које је највише на удару „Протеинке“.

Наша саговорница забринута је и због чињенице да су годинама у кругу фабрике закопавани лешеви животиња, за шта је као доказ редакцији „Блица“ доставила фотографије начињене у „Протеинки“. Најблаже речено, призори на сликама су налик на сценама из хорор филмова.

  • Изгледа да су примали више отпада него што су могли да прераде па смо ми из околног насеља често били сведоци сцена где су радници практично у дворишту фабрике закопавали лешеве и други анимални отпад. Бринем се шта може да се деси уколико се тај терен не рашчисти и да ли ти отпаци могу да утичу на животну средину – прича наша саговорница.

Иста брига мучи и чланове Грађанске иницијативе „Тужимо кафилерију Сомбор“ који још од 2014. године траже затварање кафилерије и за то су током година скупили преко 6.000 потписа.

  • Годинама упозоравамо на штетност кафилерије и чак смо имали подршку и од локалне власти па смо са делегацијом града 2014. године ишли на састанак са инвеститором из Белгије који је био власник „Енергозелене“ у Инђији. Он нам је још тада нудио да инвестира додатних милион евра у Сомбор и да се код нас направи само сабирни центар, а да се спаљивање врши у Инђији. Ти преговори су пропали јер је наша кафилерија стално добијала послове дајући мање цене и нису радили по стандардима ЕУ па је власник „Енергозелене“ тужио државу и добио спор. Резултат свега јесте да је сада држава власник „Енергозелене“ и да бившем власнику мора да плати одштету од око 30 милиона евра, а да кафилерија у Сомбору ради пуном паром – прича нам Данијел Мирков из ГИ „Тужимо кафилерију Сомбор“.

Према најавама министра Недимовића, након затварања кафилерије у Сомбору Србија ће имати јединствени центар који се налази у објекту „Енергозелена“ у Инђији. – Један део радника ћемо припојити, то ће бити трансфер станица у Сомбору, што значи да ће се у тој станици само прикупљати анимални отпад, али се неће обрађивати – најавио је Недимовић. (Блиц)

Оставите одговор