БЕОГАСУ ОДОБРЕНА КУПОВИНА ПРЕДУЗЕЋА „СОМБОР-ГАС“
БЕОГАСУ ОДОБРЕНА КУПОВИНА ПРЕДУЗЕЋА „СОМБОР-ГАС“

Комисија за заштиту конкуренције одобрила је предузећу „Беогас“ из Раковице куповину сомборског предузећа за изградњу гасовода и дистрибуцију природног гаса „Сомбор-гас“.

Како се наводи у решењу, објављеном на сајту Комисије, „одобрава се у скраћеном поступку концентрација учесника на тржишту“, а која настаје стицањем непосредне индивидуалне контроле Беогаса над предузећем из Сомбора.

Друштво за изградњу и одржавање гасовода и дистрибуцију гаса Беогас д.о.о. је основано 1998. године и активно је у изградњи и одржавању гасовода као и у дистрибуцији природног гаса. Дистрибутивна мрежа природног гаса овог друштва простире се на територијама општина Чукарица, Вождовац, Палилула, Пећинци и Бачка Топола. Фирма Беогас припада групи друштава којом као крајње матично предузеће управља „Петрол Словенска енергетска дружба“ из Љубљане. Акције овог словеначког предузећа листриране су на Љубљанској берзи, при чему ниједан акционар не поседује контролни утицај.

Према јавно доступним информацијама, три највећа акционара овог друштва на дан 31. марта ове године били су „Češkoslovenska obćodni bank A.S.“ са 12,78 одсто акција, затим „Словенски државни холдинг дд“ са 12,68 процената акција и Република Словенија са 10,10 посто акција. Петрол група је на подручју југоисточне Европе претежно активна у области трговине нафтом и нафтним дериватима.

Када је реч о фирми Сомбор-гас, које је основано 1999. године, оно својом мрежом покрива територију града Сомбора. Тренутно се налази под контролом хрватског предузећа „Монтмонтажа“ из Загреба, које поседује већински удео од 67 одсто основног капитала овог друштва. Власник преосталог, мањинског удела овог друштва од 33 процента, без могућности контроле, је Скупштина општине Сомбор. (Танјуг)

Оставите одговор