АПЕЛ СОМБОРЦИМА ДА УКЛАЊАЈУ АМБРОЗИЈУ СА СВОЈИХ ПОСЕДА
АПЕЛ СОМБОРЦИМА ДА УКЛАЊАЈУ АМБРОЗИЈУ СА СВОЈИХ ПОСЕДА
  • Post category:Друштво

Град Сомбор је издао саопштење у којем подсећа грађане да су дужни да са земљишта чији су власници редовно обрађују, као и да врше системско-континуирано уклањање свих корова, а нарочито амброзије. Саопштење преносимо у целости:

Поштовани суграђани,

још једном указујемо да је Одлуком Скупштине града Сомбора о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете прописано да су власници и корисници обрадивог пољопривредног земљишта дужни да земљиште редовно обрађују, као и да врше системско-континуирано уклањање свих корова, а нарочито амброзије на истом („Сл. лист града Сомбора“ бр. 1/2011 и 27/2016), стога вас све позивамо, а посебно пољопривредне произвођаче града Сомбора и насељених места да уклоните амброзију са својих поседа и парцела.

Амброзија као једногодишња биљка у нашим крајевима цвета у периоду од почетка јула до почетка октобра. Цветањем амброзије доводи до тога да се полен исте нађе у ваздуху и на тај начин се распростире, што штети здрављу великог броја грађана посебно оних који су у јачој мери осетљиви на полен ове биљке или су већ нарушеног здравља, те је стога неопходно редовно одржавати незакоровљене и чисте њиве и обрадиве површине и сузбијати овај коров, најбоље где год се исти утврди. Висока алергена својства ове биљке проузроковала су да се број лица која су алергична на полен амброзије из године у годину повећава. Указујемо да једна биљка може у току сезоне да произведе више милиона зрна полена, а код изразито осетљивих особа већ 20 до 30 зрна по кубном метру може изазвати алергијску реакцију.

Амброзија се може уништавати законом дозвољеним хемијским средствима у тачно прописаним количинама и дозама препарата који се примењују, а најбоље механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење најбоље је обавити пре цветања и то што ближе земљи, на око 5 цм од нивоа земље, како не би остали изданци који могу опет да израсту. Уколико се амброзија уклања у фази цветања или прецветавања, најбоље ју је одрезати и спалити, како би се спречило ширење семена.Подсећамо да је исту потребно уклонити и са стрњишта – њива са којих су скинути озими усеви (пшеница, јечам…).

Напомињемо да је Скупштина града Сомбора донела и Одлуку о мерама, начину и условима трајног уништавања коровске биљке амброзије (Аmbrosia Artemisiifolia) („Сл.лист града Сомбора“ бр. 8/2019) којом је прописана обавеза „Власника, односно корисника парцела у грађевинском реону града Сомбора укључујући грађевински реон приградско-салашких насеља и грађевински реон насељених места на територији града Сомбора, да сузбијају и уништавају амброзију на истим“.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине и Одељење инспекције и комуналне милиције Градске управе града Сомбора овим путем упућују апел грађанима да поштују наведено у заједничком интересу, јер уколико се не приступи уништавању односно уклањању амброзије бићемо принуђени (Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине на основу података пољочуварске службе, а Комунална инспекција и комунална милиција у току редовних контрола) да применимо санкције против лица која начине овај прекршај, односно не приступе уништавању амброзије.

Захваљујемо се грађанима Сомбора на разумевању, сарадњи и заједничком раду у циљу сузбијања амброзије на територији Града Сомбора“, стоји у саопштењу града Сомбора.