АПАТИНСКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА ПОНОВО УПИСУЈЕ БРОДОМОНТЕРЕ И ЗАВАРИВАЧЕ
АПАТИНСКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА ПОНОВО УПИСУЈЕ БРОДОМОНТЕРЕ И ЗАВАРИВАЧЕ

Техничка школа са Домом ученика из Апатина од јесени поново почиње са образовањем ученика за два веома тражена образовна профила, бродомонтер и заваривач. Ученици који од септембра упишу ове смерове, након завршетка школовања имаће прилику да добију посао у неком од бродоградилишта у нашој земљи, укључујући и апатинско. Према речима Петра Поповића, директора апатинске Техничке школе, ова установа у свој систем образовања након осам година враћа профил бродомонтера, а након три године паузе поново обучава завариваче.

  • Наша школа има дугу традицију школовања тих кадрова. Након деведесетих година прошлог века бродоградња је била у великој кризи и дошло је до престанка школовања потребних кадрова. Тек 2008. године смо поново покренули бродограђевинске техничаре и бродомонтере, али након само две године школовања деце за ове позиве, више није било заинтересованих ученика па је школа угасила те смерове, каже Петар Поповић, директор Техничке школе са Домом ученика у Апатину.

Он напомиње да се потреба за школованом радном снагом у овој области појавила од недавно, када су бродоградилишта у Апатину, Бездану и Сремској Митровици поново почела да раде.

  • У сарадњи са локалном самоуправом и Министарством просвете, добили смо дозволу да ове године формирамо једно одељење од 30 ученика од којих ће се 15 образовати за бродомонтера и 15 за заваривача. Надамо се да ћемо у наредном периоду почети да школујемо децу и за остале смерове у бродоградњи, јер је у плану да сваке године проширујемо понуду образовних профила, ако буде заинтересованих ученика, нагласио је Поповић.

Он је додао да сва бродоградилишта тренутно вапе за школованом радном снагом, па је могућност запослења заваривача и бродомонтера велика, а и плате су привлачне.

  • Сва бродоградилишта која се враћају производњи сада имају потребу за школованим кадровима, па је посао за оне који заврше ове смерове загарантован, поручио је директор апатинске Техничке школе.

Ова установа је некада била центар бродоструке за читаву Војводину, али и Србију и тада се у њој поред ученика из Апатина, школавало и више од стотину ђака из читаве земље.

  • Имали смо техничаре бродограђевинске и бродомашинске струке, бродотрасере, бродоцеваре, односно све профиле који су били потребни за израдњу једног брода. Данас потреба постоји и за кадровима који су се тада школовали, али је проблем што су то већ старији људи, а бродоградилишта рачунају на младу радну снагу која би код њих провела већи део, ако не и читав радни век, каже Поповић.

За ученике из Апатина који одлуче да упишу смерове бродомонтер и заваривач, постоји могућност да од локалне самоуправе добију стипендију. Поред школовања за поменута занимања, апатинска Техничка школа уписује ученике и на смер техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машинама и кувар.

  • Кувари су веома тражено занимање и у овој струци готово увек има посла, а техничар за управљање ЦНЦ машинама је престижно занимање где ученици након четири године могу одмах да се запосле, или наставе школовање на техничким факултетима. Предност наших занимања је та, што ученици уколико не желе да наставе школовање, одмах могу да се запосле и да рачунају на зараду изнад просека, истакао је директор апатинске Техничке школе.

Ова установа у свом комплексу има и Дом ученика, што ђацима путницима олакшава школовање у Апатину, јер могу да бораве у овом граду.

  • Тренутно располажемо са 108 двокреветних соба које имају купатило. У Дому је обезбеђен васпитни рад, исхрана, помоћ у учењу, а хигијена је на висиоком нивоу. Цена смештаја за месец дана боравка ученика у Дому је 5.600 динара и у то је укључено ноћење, три оброка, помоћ у учењу, рад у секцијама, обилазак позоришта, биоскопа и других културних знаменотости града, каже Поповић.