АКУМУЛАТОРИ ИЗ СОМБОРА СТИЗАЛИ ДО КУПАЦА У ЕВРОПИ И РУСИЈИ И ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА
АКУМУЛАТОРИ ИЗ СОМБОРА СТИЗАЛИ ДО КУПАЦА У ЕВРОПИ И РУСИЈИ И ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Једини произвођач акумулатора у Србији, Фабрика акумулатора Сомбор радила је и у условима ванредног стања. Акумулатори су из Сомбора стизали до купаца у Европи и Русији.

Фабрика амулатора Сомбор није прекидала производњу ни у условима ванредног стања и отежаног промета робе преко државних граница, али је пандемија утицала на то да производња буде нешто мања у односу на почетак године.

  • У тих 50 дана смо смањили производњу за 30 посто. Добро смо се организовали, обезебђена су нам заштитна средства и маске. Трудили смо се да и у овим условима задржимо квалитет и обезбедимо континуитет производње, каже Богдан Николић, директор контроле и квалитета ФАС.
  • Због проглашења пандемије и затворених граница према Русији и западној Европи, имали смо отежан пласман производа на то тржиште, каже Раде Матић, генерални директор ФАС.

Иако је производња била смањена, број радника је остао исти и у фабрици је 185 запослених. Обзиром да се економија враћа у нормалне токове, у овој фабрици очекују раст производње.

  • Чекамо реакцију купаца из Русије и западне Европе. Ми смо спремни. Репроматеријал и сировине су обезбеђени. Наставићемо даље да функционишемо без отпуштања радника и уз редовну исплату зарада, каже Матић.

Значајно тржиште за сомборску фабрку су пре свега Русија, Италија, Шпанија и Немачка.

  • Инострани купци повлаче много више производа и много је бржи обрт новца што нам је значајно за куповину репроматеријала и сировина. До краја године биће активније ушешће и на српском тржишту, јер смо ми једина у Србији и једна од две фабрике у региону која се бави производњом стартерских акумулатора и тракционог програма, каже Матић.

Како се очекује смањење производње нових аутомобила, у сомборској фабрици очекују повећању потражњу за акумулаторима, јер ће коришћење половних аутомобила бити продужено за две – три године. План је да се уз нова узлагања, производња до краја године повећа на 7.000 акумулатора дневно. (РТВ)

Оставите одговор