АКЦИЈА ЗА ПОМОЋ ЖЕНАМА ИЗ СТАНИШИЋА
АКЦИЈА ЗА ПОМОЋ ЖЕНАМА ИЗ СТАНИШИЋА
  • Post category:Друштво

На сајту donacije.rs активна је краудфандинг кампања путем које можете да помогнете женама из села Станишић код Сомбора да промене свој живот на боље.

У Станишићу постоји удружење Сомборска добра башта које окупља жене из осетљивих група и помаже им да побољшаљу своје животне прилике.

Примарна делатност удружења је пластеничка производња, прерада и продаја чери парадајза. Парадајз се гаји по принципима органске производње, без пестицида и вештачких ђубрива, само уз помоћ препарата од коприве, белог лука или љуте парприке, који штите од инсеката. Након бербе чери парадајза из басте удружења и откупа рода од жена које су део мреже Сомборске добре баште, започиње производња Доброг черија – сушеног чери парадајза у маслиновом уљу.

Тренутно се за припрему Доброг черија користи мали кућни дехидратор у који стаје само седам килограма черија, што је количина рода који се убере за сат времена. Такође, овај дехидратор за свој рад користи само електричну енергију која не само да није најбоље еколошко решење, већ за жене из Сомборске добре басте представља додатно финансијско оптерећење.

Током једног дана велика количина черија мора да се остави по страни да чека на сушење, што значајно успорава прераду и производњу, али и ограничава број жена које се могу укључити у производњу Доброг черија.

У овом тренутку, недостатак професионалне соларне сушаре највећа је препрека за економско оснаживање жена окупљених око Сомборске добре баште.

Набавка професионалне соларне сушаре ће омогућити ефикаснију производњу и прераду чери парадајза, уштеду електричне енергије и већу зараду. Такође, куповином сушаре више жена у околини Сомбора моћи ће да почне да се бави прерадом парадајза из својих пластеника и башта, а то ће им обезбедити да живе достојно од свог рада.

Уколико желите да подржите жене из Станишића да остваре свој сан о бољем животу, то можете учинити директно путем линка https://www.donacije.rs/projekat/dobra-basta/ (минимални износ донације је 500 динара) или уплатом на рачун 340-0000011013114-49 (износ донације је произвољан, може бити и мањи). (Danas Online)