150 ТОНА КОСТИЈУ ИЗ ПАДИНСКЕ СКЕЛЕ СТИЖЕ У СОМБОРСКУ „ПРОТЕИНКУ“!
150 ТОНА КОСТИЈУ ИЗ ПАДИНСКЕ СКЕЛЕ СТИЖЕ У СОМБОРСКУ „ПРОТЕИНКУ“!

Депонија са око 150 тона животињског отпада, која се налази на месту бившег предузећа „Глутен“ у Падинској скели, у близини канала Визељ, биће уклоњена наредне седмице. Прво возило са костима биће отпремљено у понедељак, 8. јула у овлашћену Ветеринарску установу „Протеинка“ у Сомбору, пишу Вечерње новости. Због специфичног поступка прераде костију, у Сомбор ће засада бити упућивано по једно теретно возило недељно.

Реч је о огромној количини животињских остатака који се налазе на подручју некадашње ветеринарске установе „Глутин“ у Падинској скели, на само пет километара од насеља Борча, која је била једина на територији Београда специјализована за сакупљање, прераду и уништавање лешева животиња и других отпадака животињског порекла.

Почетком 2005. године, Ветеринарски инспекторат затворио је фабрику за прераду костију, пошто је, због дуговања, ПКБ корпорација „Глутину“ престала да испоручује водену пару, неопходну за прераду костију. Двориште установе тада је, практично, претворено у депонију животињског отпада. Пет година касније, 2010. радници фабрике у стечају организовали су протесте, захтевајући да им држава исплати 49 заосталих плата. Ветеринарска инспекција покушавала је у неколико наврата да животињске остатке премести на друге адекватне локације, али им незадовољни радници то нису дозволили. Животињског отпада, како су тада истакли, нису желели да се одрекну зато што би, према њиховим речима, кости могле да се прераде за недељу дана када би предузеће било приватизовано.

  • Предузеће „Глутин“ престало је да постоји децембра 2009. године, а парцела са животињским остацима је у јавној својини Републике Србије. Иако је уклањање животињских остатака у надлежности ветеринарске инспекције и није у непосредној надлежности Града Београда, градски секретаријати и јавна комунална предузећа предузели су бројне мере за санирање овог озбиљног еколошког проблема, рекао је члан Градског већа Владимир Јестратијевић и захвалио се удружењу грађана „ЕКО Панчевачки рит, које је пружило значајну помоћ у санирању овог еколошког проблема.

На депонији су пронађена и бурад са различитим хемикалијама које су коришћене за прераду животињских остатака. (Вечерње новости)

Оставите одговор